Leegstand en Duurzaam Bouwen

Ochtend: Leegstandsmanagement

Leegstaande objecten en terreinen vormen in de huidige markt een groot probleem. Hoe omgegaan moet worden met de problemen van leegstand (de nieuwe opgaven) zal op deze cursusdag aan de orde komen. Transitie en een alternatief gebruik van objecten en gebieden, zijn mogelijkheden. Maar soms rest geen andere strategie dan slopen.

We gaan in op een afwegingskader voor het kiezen van een strategie. Daarbij spelen aspecten als markt, juridische mogelijkheden, financiële waardering en fiscale beperkingen een rol. Het is de bedoeling een casus te verkennen.

Middag: Duurzaam Bouwen. 

Duurzaam bouwen is niet alleen het ontwikkelen van een woning die zo lang mogelijk kan voldoen aan onze woonbehoefte. Het is vooral ook een bouwwijze die goed is voor mens en milieu. Het betekent verantwoord omspringen met water, energie en grondstoffen, maar ook met de open ruimte. Duurzaam bouwen vraagt met andere woorden om een integrale aanpak waarbij je bewust en vooraf keuzes maakt”, aldus ‘Duurzaam Thuis’.

De beschikbaarheid van fossiele brandstoffen is eindig. We zullen dus toe moeten naar enerzijds een lagere energiebehoefte en anderzijds  alternatieve energiebronnen om onze gebouwen te verwarmen, te koelen, om te koken, te verlichting en machines te laten draaien.

In de bouw heeft dit geleid tot flinke innovaties van energie-neutrale of zelfs energie leverende gebouwen. Wat zijn de mogelijkheden, wat zijn de extra kosten en wat levert het uiteindelijk op voor wie?

Wat is de rol van de overheid, de private partijen en van de markt in deze ontwikkelingen.

Dit college geeft een overzicht van technologische innovaties en mogelijkheden, de wet- en regelgeving over duurzaam bouwen en de verschillende rollen die partijen kunnen spelen in de ontwikkeling van duurzaam vastgoed.

Programma

1300 uur: inleiding: de urgentie/aanleidingen en ontwikkelingen van duurzaam bouwen in de afgelopen decennia

13:30 uur: innovaties

  • Grondstoffen: Cradle to cradle/hernieuwbare grondstoffen
  • Waterverbruik: differentiëren bronnen en verminderen
  • Energie besparen: isolatie, materialen
  • Energie opwekken: WKO, zonne-energie, etc
  • Opties voor bestaand vastgoed: verbeteren energielabels

14:30 uur: Wet en regelgeving en beleidsprogramma’s: EPC,  programma Duurzaam Bouwen, Energiesprong

15:30 uur: Rollen van de steakholders a.h.v. enkele casussen

  • Overheid: wetgever (bouwbesluit 2012) en aanjager
  • Corporaties/beleggers
  • Aannemers/ontwikkelaars
  • Particulieren
  • Energie coöperaties

17:00 uur: afsluiting

Wanneer? 
donderdag 8 maart 2018
Waar? 
Scobe Academy, Gouda
Investering? 

€ 595,- excl. btw, terugvorderbaar uit het Btw-compensatiefonds (BCF). Informeer bij uw boekhouding.

Lesmateriaal en catering zijn inbegrepen. Kosteloos afmelden kan tot 3 weken voor de start van de masterclass, daarna bent u 75% van de kosten verschuldigd. Een collega als vervanger sturen kan altijd.

Ruud van Marle (gemeente Medemblik)

Heel mooie introductiecursus. Goed voor mensen die zich met hun organisatie aan het oriënteren zijn hoe het vastgoed professioneler aan te gaan pakken. Het geeft een mooi breed perspectief op vastgoed en vastgoedmanagement. Alle facetten komen aan de orde. Ik kan hem zo aanbevelen.

Nieuw talent

Scobe Academy ontwikkelt nieuw talent in de rol van planeconoom en vastgoedjurist. De combinatie van werken en leren, zorgt ervoor dat zij snel de juiste kennis en competenties kunnen inzetten. De opleidingsprogramma's zijn bedoeld voor Hbo'ers en academici met interesse in ruimtelijke ontwikkeling/vastgoed. Deelnemers hebben hun opleiding recent afgerond of hebben al enige werkervaring. De programma's zijn ook bedoeld voor carrièreswitchers.

stel je vraag

Bijscholing

Het werkveld van planeconomen en vastgoedjuristen is sterk in beweging. Scobe Academy biedt u de mogelijkheid om uw kennis actueel te houden door het volgen van een in company workshop of een praktijkgerichte masterclass. Kijk bij ons aanbod masterclasses, in company trainingen of mail uw specifieke vraag.

stel je vraag

Carrièreswitch

Scobe Academy stelt u in staat op een effectieve en snelle manier kennis en vaardigheden eigen te maken op het gebied van planeconomie, vastgoedjuridica. Bekijk onze opleidingen of stel uw specifieke opleidingsvraag.

stel je vraag