Wie van de drie?

maandag 18 september 2017

Door Theo Ram (Metafoor)

Als u al wat langer mee loopt, dan kent u het televisiespelletje “Wie van de drie?” ongetwijfeld nog. Onder de bezielende leiding van Herman Emmink ging een panel met tv-coryfeeën als Albert Mol, Martine Bijl en Kees Brusse (wie kent ze niet?) op zoek naar de ware identiteit van drie kandidaten. Alle drie stelden ze zich voor met illustere woorden als: “Mijn naam is Jan Janssen en ik ben schaapherder”, maar uiteraard sprak er maar één de waarheid. Aan het panel de opdracht om de leugenaars te ontmaskeren.

Volgens mij is de originele versie van dit programma midden jaren ’80 van de vorige eeuw al gestopt. Maar in al die jaren dat het wekelijks op televisie was, had er zomaar eens een planeconoom deel kunnen nemen: “Mijn naam is Jan Janssen en ik ben planeconoom” zou het dan drie keer hebben kunnen klinken. En dan zou het panel gevraagd hebben of de kandidaten verstand hebben van de kosten van de inrichting van openbaar gebied, van verschillende methoden om grondprijzen te berekenen (zoals de ‘kostprijs-methode’ en de ‘marktprijs-methode’), van het uitzetten van kosten en opbrengsten in de tijd en het toepassen van rente- en inflatiefactoren. Het moet in die tijd toch redelijk eenvoudig zijn geweest om de enige echte planeconoom te ontmaskeren.

Maar stel dat omroep MAX dit seizoen op het idee komt om voor de zoveelste keer een remake van dit programma te starten en daarvoor een planeconoom uit te nodigen? Ik denk dat het panel er dan een harde dobber aan heeft om de enige echte planeconoom te vinden…

Het lijkt er namelijk op dat de planeconoom 2.0 de vragen van panelleden oprecht tegenstrijdig zou kunnen beantwoorden. Ik denk dan aan vragen als “Streeft u in uw grondexploitaties naar winstmaximalisatie?”, “Wat is de maximale looptijd van een grondexploitatie?”, “Maken niet-gemeentelijke grondposities onderdeel uit van uw grondexploitaties?”,  en zo zou ik nog wel even door kunnen gaan. De planeconoom heeft heden ten dage te maken met zoveel richtlijnen en eisen, dat het bijna onmogelijk wordt om niet elke vraag te beantwoorden met “Dat hangt ervan af…”. Eigen beleid, harde en zachte afspraken met derden, regels, stellige uitspraken en aanbevelingen van de Commissie BBV, eisen met betrekking tot de vpb, ziet u door de bomen het bos nog wel? Ik zie nu al gemeenten, waarbij voor één en dezelfde grondexploitatie vier verschillende berekeningen zijn vastgesteld. En allemaal zijn ze op hun manier correct. Het gevaar is alleen dat, bij een wijziging van een plan, één van de berekeningen vergeten wordt.

Mocht er ooit nog een remake van “Wie van de drie?” komen, dan adviseer ik de redactie op voorhand om voorlopig geen uitzending te maken met een planeconoom. Of daarvoor extra zendtijd uit te trekken…

Wil de echte planeconoom nu opstaan?