Woningcorporaties

Wet Betaalbare huur: papieren duidelijkheid leidt tot praktische onduidelijkheid

dinsdag 23 april 2024

Deze week bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel Betaalbare huur. Centrale doel van dit wetsvoorstel is: het reguleren van een flink deel van de vrije sector (midden) huur. In dit voorstel zit ook een verrassende regeling over het woningwaarderingstelsel (WWS), dat de ministers vernieuwen. Onaangename verrassing is dat bij verhuur aan woningdelers het WWS voor onzelfstandige woonruimtes wordt toegepast. Dat moet eveneens als een zelfstandige woning op één huurcontract aan een woongroep is verhuurd.

Belangrijk hierbij is de vraag ‘wat is duurzaam’? Volgens de minister is doorgaans sprake van een duurzaam gemeenschappelijke huishouden indien sprake is van een koppel met een relatie of een gezin. In dit geval is zonder meer geen sprake van kamerverhuur en wordt dus een zelfstandige woonruimte verhuurd.

Maar er zijn meer termen die veranderen en waar de corporatie rekening mee moet houden:

  • Laagsegment: Woningen met een aanvangshuurprijs tot en met de maximale lagehuurgrens (dit segment noemen we op dit moment het ‘gereguleerd segment’).
  • Middensegment: Woningen met een aanvangshuurprijs tot en met de maximale middenhuurgrens (dit segment is nu nog onderdeel van het ‘vrije segment’).
  • Gereguleerd segment: Het laagsegment en het middensegment samen.
  • Hoogsegment: Woningen met een aanvangshuurprijs boven de maximale middenhuurgrens (dit segment is nu nog onderdeel van het ‘vrije segment’).
  • Maximale lagehuurgrens € 879,66: Overeenkomend met een woningkwaliteit tot en met 147 punten, (prijspeil januari 2024, deze grens noemen we op dit moment de ‘liberalisatiegrens’).
  • Maximale middenhuurgrens: € 1.123,13: Overeenkomend met een woningkwaliteit tot en met 186 punten (prijspeil januari 2024, de precieze huurprijs waarmee deze 186 punten gaan corresponderen, is afhankelijk van de indexatie van het WWS op 1 juli 2024, zie ook volgende alinea).

Problemen

  1. Het eerste probleem dat zich aandient is dat de huurcommissie niet bevoegd is te bepalen of sprake is van een duurzame gemeenschappelijke huishouding. De kantonrechter moet hierover een uitspraak doen. Gevolg: de nieuwe regeling leidt tot extra juridische procedures.
  2. Het wetsvoorstel Betaalbare huur voorziet in handhaving door de gemeente, indien een te hoge huurprijs is overeengekomen, door het opleggen van flinke boetes aan de verhuurder. Heeft de gemeente daar voldoende capaciteit voor en ervaring mee?
  3. Als corporatie ga je met veel meer huurgeschillen te maken krijgen, dan tot op heden.

De verduidelijking zal in de praktijk dus leiden tot allerlei juridische complicaties. Hoezo verduidelijking?

Literatuur:

https://vastgoedjournaal.nl/news/63630/onderzoek-duitse-mietspiegel-model-mogelijk-beter-alternatief-dan-wet-betaalbare-huur

https://vastgoedjournaal.nl/news/63510/wet-betaalbare-huur-raakt-jongeren-en-lagere-inkomens

https://vastgoedjournaal.nl/news/63343/rampzalige-gevolgen-voor-verhuurders-woningdelers-kunnen-straks-per-direct-veel-minder-huur-betalen